logo
 Podobne Aktualności - UKS Kontra Warszawapeklowana Szynka saletra i nastrzyknięciePeklowanie miesa wieprzowego na wedzonkePeklowanie miesa do wędzenia na suchoPeklowana szynka pieczona
Aktualności - UKS Kontra Warszawa


Temat: Jak peklowac na mokro ???
różnica może polegać na tym, że demon_ podaje przepis na szynkę surową, a DZIADEK "uniwersalny O tym czy szynka będzie surowa, parzona czy pieczona decyduje obróbka cieplna i peklowanie nie ma ... Według tabeli peklowania mokrego ( to nie mój przepis ) w trakcie 3 dniowego peklowania w 15% zalewie , nastrzyk wykonuje się trzykrotnie po 60ml, a nie na maxa. Jeżeli przeanalizujesz tabelę dojdziesz do wniosku im dłużej peklujesz tym mniejsze stężenie i mniejszy nastrzyk. Przy tak krótkim peklowaniu jak 3 dni peklosól z solanki nie jest w stanie wniknąć w głębsze partie...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2737



Temat: Kilka pytan i to dosyc roznych
Czy z rozmrozonego miesa mozna zrobic jakas rozsadna kielbase ew szynke Można. Szynkę zapeklować na mokro, mięso na kiełbasy na sucho, przepisy na stronie głównej i forum są dostępne. Przed peklowaniem...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5212


Temat: pomocy
Żeberka radził bym peklować lub tylko zasolić na sucho. Ok. Zeberka już sa wyciągniete z garnka. W takim ukladzie na mokro pekluje tylko schab, szynkę i boczek Wnuczku z natury jestem...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5355


Temat: Moje pierwsze, świąteczne wyroby
słoninę. Wszystko peklowane na mokro przez 12 dni według tabeli ze strony. Wędzonki nie parzone, pod koniec wędzenia podniosłem temperaturę. Poniżej moje wyroby. Ricotta: Oscypki, było jakieś 8-9 kawałków ale rodzina tak się rzuciła na nie że zostały tylko trzy Kiełbasa bursztynowa wg. przepisu Szczepana: Szynka i boczek: A tutaj kiełbasa słoikowa, brakło mi jelit dlatego wrzuciłem resztę wsadu do słoika, wyszła...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4657


Temat: Pieczenie mięsa na ognisku
A więc od początku, mam 7 kilo karczka + 7 kilo szynki. Co roku robimy 'otwarcie sezonu' i na nim z rożna na ognisku przez całą sobotę pieczemy mięso. Zawsze była to jedna duża szynka w całości. Problem był w tym, że z zewnątrz - idealna, ale w środku sucha i bez smaku. W tym roku postanowiłem ją napeklować, podzielić w grube plastry i je założyć na rożen ogniskowy. Czy wystarczy zwykłe mokre peklowanie jak do wędzenie, czy może macie inną technikę którą się chętnie podzielicie ? -- Pozdrawiam, Marcin.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5516


Temat: Ratunku, waga się zepsuła!
głupia sprawa, bo mam tylko 1,5 kg mięsa (szynka) i chcę je peklować na mokro pięć (5) dni. Obliczyłam, że mam dać ok. 0, 75 l wody no i teraz problem....
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4520


Temat: Peklowanie
Witam, jestem nowy na forum, ile tzreba peklowac na mokro bez nastrzyku kawałki ok 1,5 kg? Kiedyś robiłem tak zę peklowałem je ok 4 tyg i było ok " metoda peklowania na jajko" niemam solomierza, paklosól kupuje w małych torebeczkach. Czy moge peklowac razem baleron, boczki, szynki w jednym naczyniu?
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3132


Temat: Peklowanie
Koledzy - mam pytanie. Jak peklować piersi indyka z przeznaczeniem na szynki drobiowe wędzone. Czy peklujemy na mokro czy lepiej peklowanie suche wg norm "Dziadka"? Czy piersi indyka można peklować 5...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3132


Temat: Peklowanie
Wiem kolego że wystarczy 2 lub 3 ale jak będą w peklowaniu 5 dni czy nie przedobrzę i jaka metoda . Czy zasolenie z peklosolą na sucho ? czy peklowanie mokre? Szynkę z indyka robię pierwszy raz. Mam okazję kupić większą ilość piersi z indyka. Pozdrawiam.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3132


Temat: Szynka peklowana pieczona
ile czasu szynkę peklowaną na mokro o wadze ok 2kg?
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1568


Temat: Szynka peklowana pieczona
W jakiej temperaturze powinienem piec i ile czasu szynkę peklowaną na mokro o wadze ok 2kg? 1. Przed pieczeniem konieczna kontrola słoności. Mięso ma być lekko słone. 2. Wkładamy do piekarnika...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1568


Temat: Rodzaj peklosoli
Z tego co się orientuję peklosól jest produktem o określonej proporcji soli i azotynu sodu. Przy peklowaniu suchym (na kiełbasy, wyroby z szynkowara) stosuje się przeważnie 1,8kg peklosoli na 100kg mięsa, oczywiście ilość tę można zmienić w jedną lub drugą stronę wg własnych upodobań smakowych. Jeśli chcesz zapeklować szynkę, to musisz zapeklować ją na mokro. Sporządzasz odpowiednią ilość mieszanki wody i peklosoli wg tabeli na stronie głównej: http://www.wedlinydomowe....apeklowania.htm Wymyśl sobie ile dni chcesz peklować (np pięć), zważ szynkę i przygotuj odpowiednią ilość mieszanki wody z peklosolą, zrób nastrzyk strzykawką (zgodnie z tabelą) i włóż do lodówki (temp. peklowania wg tabeli, to 4-8st.C.) Dla zasady tylko przypomnę, że azotyn sodu zawarty w peklosoli poddany działaniu wysokiej temperatury (pieczenie, smażenie, grill) wydziela szkodliwe substancje dla organizmu. Oczywiście nie raz jedliśmy kiełbasę (peklowaną) z grilla, tak więc tylko informuję.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1734


Temat: wędzenie
Poczytaj działy forum bo w odpowiedzi jest naprawdę zbyt mało informacji aby coś ci doradzić. Dla przykładu podam Ci iż ja wczoraj włożyłem do zalewy peklujacej szynki, które poleżą w niej ze dwa tygodnie (z tym że ja pekluję je na mokro 80 g peklosoli na 1 litr wody), a następnie wędzenie i krótkie leżakowanie w chłodnej piwniczce. I konsumpcja akurat na święta. Poszukaj na forum tabelę peklowania suchego (jeśli tak chcesz przygotować swoją wędlinę) i zastosyj sie do podanych ilości. 20 g soli peklowej na 1kg mięsa to akurat dobrze podałaś, ale mięsko peklowało się za krótko.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3269


Temat: wędzenie
Według przepisu 1kg mięsa na 20 g soli peklowej To jest peklowanie suche, jeśli robisz wędzonki=szynki itp. trzeba peklować na mokro czyli w zalewie. Dodatkowo po parzeniu ja zostawiam wędzonki w...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3269


Temat: Szynka peklowana gotowana- dziwny smak
... podobny sposób peklowałem szynkę i upieczona w rękawie smakowała super. Innym razem szynkę gotowałem w wodzie z dodatkiem warzyw (pietruszka, seler, marchew) i smak był podobny. Zastanawia mnie proces peklowania, chodzi...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5602


Temat: Łopatka peklowana-parzona
Peklowanie mokre wg.tabeli Dziadka z dodatkiem pieprzu ,listka i ziela.Wszystkie przyprawy na oko.Ja peklowałem 2dni.Opłukałem po solance ,zasznurowałem i do parzenia.Przez pierwsze 15 min. szynka się gotowała a potem obniżyłem temperaturę...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5072


Temat: razem czy osobno? peklowanie
Witam ponownie - po pierwszych kiełbasach przychodzi czas na wędzonki "świeta za pasem" Kupiłem własnie karczek na baleron i szynke - i tu moje pytanie, chcę peklować na mokro w zalewie czy moge te mięsa peklować razem czy raczej osobno to powinienem we wtorek będzie jeszcze boczek na rolade wiec czy bede go mogl dodac tez do zalewy czy wszystko osobno robic?...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4681


Temat: Zbyt suche wędzonki.
Ja osobiście pekluję i parzę na sposób "Dziadka". Peklowanie mokre w/g tabeli + nastrzyk. Szynka około 1,5 kg ( orzeszek ) zaraz po wyjęciu z wędzarni do wrzątku na 15min i potem dodaję lód, obniżam temp do 78-80 stopni i parze 45 minut. Studzę przez 2h na powietrzu (8-10 C ) i do lodówki na noc. Rano szynka jest soczysta.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1978


Temat: Praktyczne porady Dziadka dla niewtajemniczonych
Witam wszystkich, mam pytanie odnośnie peklowania na mokro wg tabeli Dziadka Wczoraj postanowiłem zapeklować szynkę zalewą stworzoną z peklosoli wg tabeli Dziadka (szynka 1 kg peklowanie 4 dni peklosól 62 gr. woda 0,4 litra), mięso ułożyłem na dnie naczynia wlałem solankę lecz jej poziom jest za niski aby zanurzyć w niej całą szynkę. Część mięsa wystaje ponad poziom roztworu. Co robić ?...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=358


Temat: Peklowanie a wędzenie
Strampek..nie panikuj!!! Po to jest to Forum,żeby inni mniej doświadczeni otrzymywali od bardziej doświadczonych wskazówki i porady. Ja dzisiaj zapeklowałam 14 kg szynki + 5 kg boczku.Jako,że wędzenie ma być za 14 dni zastosowałam peklowanie mokre.W stężeniu solanki oczywiście pomógł kalkulator i dla pewności strona główna z tabelą.Schaby zakupię pózniej ,bo będę peklować"Maxellową" metodą. No i jeszcze mnie czeka przerób dzika na...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1697


Temat: peklowanie mokre - kłopoty
Nim znalazlem tabele nt peklowania przygotowalem zalewe z pierwszego lepszego przepisu ze strony. I tak zrobilem 3litry zalewy o stezeniu 16be na 6 kg miesa. Od poniedzialku pekluja sie tam kawalki szynki i boczku o wadze 0,7-1kg. z tabeli wynika ze przy takim stezeniu powinno sie peklowac 1 dzien (sic!!). Tyle ze ja nie nastrzykiwalem tego. zamierzam je jutro wyciagnac. co dalej? ... sie ma dlugosc peklowania do grubosci kawalka miecha - jak sie ma dlugosc peklowania do grubosci kawalka miecha i stezenia zalewy - jak sie ma ilosc litrow zalewy do ilosci kg miecha? co sie stanie jak zalewy bedzie za malo lub za duzo? - czy mozna peklowac na mokro grubo zmielone mieso? - Jak ocenic ze gruba szynka jest juz zapeklowana nie...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1865


Temat: Jakie drewno?
Na pierwszy ogień proponuję szynkę wieprzową. Jesli nie masz doswiadczenia w rozbiorze mięsa, to poproś w najlepiej w prywatnym sklepiku z mięsem o wykrojenie tzw.kulki wieprzowej - to jest najwartościowsza część świńskiej szynki. Zrób solankę z peklosoli, w stosunku 80dkg/10 l.wody. Zrób tyle żeby w małym naczyniu szynka (szynki) się zakryły (zwyczajowo ok 40% do wagi mięsa). Potrzymaj na balkonie w temp. do 10 stopni i nie na mrozie (optymalna temp. peklowania to 6 stopni.) przez dwa tygodnie, potem wyjmij, opłucz i potrzymaj w wodzie ok 1/2 godz. zwiąż sznurkiem tak jak potrafisz ... Powodzenie murowane. Uważaj żeby palić tylko podsuszonym drewnem - nigdy w życiu mokrym. Mokre owszem daje dużo dymu ale zostawia ciemny kwaśny osad na wędzonkach. Do roboty, powodzenia.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1111


Temat: nowy szuka przepisu do peklowania
ryby to codziennie wedze po pare setek ale szynki mi nie wychodza. prosze o troche pomocy. Witaj. Jeśli wędzisz rybki, to sposób w jak przygotować zapeklowane mięso do wędzenia mam nadzieję mamy z głowy. Wróćmy do peklowania. Na każdy kilogram mięsa musisz przygotować ok. 40% solanki. Żeby było Ci prościej podam proporcję do sporządzenia solanki na 1 kg mięsa: Skład solanki: - woda 0,4 litra - sól peklująca proponuję 3,4 dkg. Jeśli w dalszym ciągu przygotowanie solanki sprawia Ci problem skorzystaj z "przelicznika dozowania solanki" z mojej stronki. Ciebie interesuje peklowanie na mokro....
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4601


Temat: WĘDZENIE ZLOTOWE
W związku z deklarowanymi wyrobami na zlot do wędzenia - oto etapy przedsięwzięcia: Zakup towaru - 2 x baleron, 2 x schab, 2 x szynka orzech: Przyprawy - peklosól zakupiona na poprzednim zlocie, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek w ząbkach, cukier, pieprz biały, papryka czerwona słodka: Peklowanie - w widocznych poniżej garach w lodówce (temp. ok. 8 stopni) ... i osuszanie: Dla ... Peklowanie - wkład (ogólnie) 15 kg, woda - ok. 8 ltr, peklosól - 70 dkg, cukier - 2 dkg, przyprawy pozostałe do smaku. Peklowałem na mokro i natrzykiwałem według norm z tabeli peklowania zalewowo - nastrzykowego. Wyroby do wędzenia na zlot będą się peklowały 6 dni. Moje gotowce będą miały 5 dni peklowania.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1059


Temat: zrzucik
od godz. 8 1. Wykonanie kiełbasy głogowskiej, 2. Wykonanie kiełbasy grubej typ: krakowska parzona 3. Produkcja wędzonek: baleron gotowany, polędwica sopocka, szynka z nogą. 4. Przygotowanie i wykonanie pieczeni: rolady schabowej...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2928


Temat: VII. 16-17-18 października_formularz zgłoszeniowy
K) Sobota Rozpoczęcie zajęć od godz. 8.00 1. Wykonanie kiełbasy śląskiej i białej 2. Wykonanie kiełbasy kiełbasy szynkowej 3. Produkcja wędzonek: baleron, polędwica sopocka, szynka 4. Przygotowanie i wykonanie pieczeni: rolady...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3470


Temat: III. Lista osób chętnych do uczestnictwa w trzecim kursie
8 1. Wykonanie kiełbasy głogowskiej i białej parzonej 2. Wykonanie kiełbasy grubej typ: szynkowa wieprzowa 3. Produkcja wędzonek: baleron gotowany, polędwica sopocka, szynka got. wędz.z nogą. 4. Przygotowanie i wykonanie pieczeni:...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2975


Temat: Wyroby wykonane w Szkole Domowego Masarstwa
a użyciem soli mięso będzie miało po obróbce termicznej kolor szary. Wszystko by sie zgadzało tylko nie to. Moja kiełbaska głogowska jest różowiutka(może to efekt 3 dniowego peklowania zwykłą solą)??? zszedłem nawet do lodóweczki porównałem z szynką peklowaną w peklosoli na mokro oczywiście Mam obawy ,planuję zrobić 20 kg i boję się, ze faktycznie może okazać się ,że miałem teraz farta a...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2979


Temat: Szynka peklowana - gotowana (nie wędzona) problem.
Witam wszystkich. Nie mam jeszcze skończonej wędzarni, ale od kilku miesięcy wędliny robię sobie sam, peklowane a później parzone. W ten sposób robię szynki, balerony i schaby, ale od niedawna pojawił się problem (trzy ostatnie produkcje ).Balerony zawsze ok., soczyste pięknie się kroją schaby tak samo natomiast trzy ostanie szynki to jakaś masakra, ale może opisze cykl produkcyjny (jeżeli mogę to tak nazwać) od początku. 1. szynki zawsze kupowane już wykrojone gotowe do peklowania 2. peklowanie od 2 do 5 dni w zależności od stanu napełnienia lodówki , 0,5 l solanki na 1kg ... więcej wygląda. W ten sposób przygotowałem już kilkanaście wędlin i zawsze wszystko było ok. A teraz o ostatniej szynce, przygotowana w ten sam sposób, kolorek po parzeniu ok., szynka warzyła przed peklowaniem 1.48kg, a po gotowaniu 85dkg!, wyszła słona jak jasny gwint, mięso w przekroju jakby poszarpane podobne jak przy przeparzeniu, ale nie suche wręcz przeciwnie można powiedzieć nawet że nie wilgotne, a mokre, po prostu w przekroju szynka wygląda w środku no nie wiem, jak mokre wióry. Co o tym myślicie, zaznaczam że wcześniej nie miałem tych problemów, a i teraz tylko dzieje się tak z szynką. Bardzo proszę o jakieś sugestie. burn11
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4493


Temat: razem czy osobno? peklowanie
zapeklowałem:))) na 2 kg miesa dalem 0,8l wody i 100g pekosoli - peklowanie na mokro zrobilem przy okazji takze nastrzyk. Czy do zalewy dac jakies przyprawy jeszcze czy tak tez wystarczy?(karczek i szynka tylnia b.k.) We wtorek bedzie jeszcze boczek ae jego juz osobno dam.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4681


Temat: pieczony prosiak
Witam SZCZEPAN mam pytanko czy peklowanie tego prosiaka 5-6 dni w solance 6% jest identyczne jak peklowanie szynek ,boczkow na mokro ?????? jeżeli dobrze zrozumiałem twego posta to prosiaka mam zalac...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1112


Temat: pieczony prosiak
Peklowanie takiego prosiaka wygląda tak samo jak szynki na mokro i wskazany jest nastrzyk w okolicy szynek i łopatek.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1112


Temat: Plan działania.
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy np. 1 szynka, trochę boczku i karkówki też mogę zapeklować przez te 14 dni na mokro skoro te rzeczy będą przeznaczone na szynkowar w późniejszym terminie ? Czy może lepiej zostawić i potem np. peklować 2-3 dni na sucho lub mokro ?
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2062


Temat: Moja przygoda z domowym wyrobem wędlin.
... sumie na słodko. Schab wyszedł bardzo słony jak dla mnie, ale zjadliwy, pomimo tego, że peklosoli dałem dokładnie tyle ile wynikało z tabeli peklowania na mokro. Samo wędzenie przebiegło bezproblemowo, chociaż...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3482


Temat: Przykładowy plan zajęć na kursie SDM
godz. 8.00 1. Wykonanie kiełbasy jałowcowej 2. Wykonanie kiełbasy grubej typ: mielonka 3. Produkcja wędzonek: baleron, polędwica sopocka, szynka 4. Przygotowanie i wykonanie pieczeni: rolady schabowej pieczonej-„zylc” 5. Omówienie i wykonanie...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2927


Temat: Wątek kulinarny :)
Peklowanie może być suche albo mokre. Suche polega na nacieraniu surowego mięsa solą. Natomiast mokre to moczenie mięsa w solance. Przygotowanie solanki ma też swój rytuał. Można dodawać liście laurowe, świeże zioła, czosnek, pieprz, ziele angielskie itp itd. Peklowanie powoduje (zwłaszcza bardzo długie) kruszenie się mięsa. Tak po chłopsku. Dobrze upeklowane mięsko można praktycznie zjeść bez gotowania. Choćby peklowane na sucho np różnego rodzaju szynki parmeńskie, chorizzo, serrano czy już bardziej bliżej naszej kuchni kiełbasa polska surowa czy choćby metka. Dla utrwalenia traktuje się je dymem z wędzarni, wędząc bardzo powoli, zimnym dymem ... bawić się w obróbkę termiczną - Gotowanie lub grlillowanie. Po tak długim czasie peklowania, dodaję do gotowania tylko i wyłącznie włoszczyznę i inne zioła, np majeranek. Nie solę. Już dość soli ... już ok. Trudno tu trafić w precyzyjną godzinę. Wszystko zależy od gatunku świnki, wielkości golonki itp. Natomiast takie mięsko na grilla (karkówka, schabik, szynka) po osuszeniu wkładamy na ruszt i powoli ... i soczyste. Nigdy nie używam pseudoprzypraw typu: "do szaszłyków", "do karkówki" itp wszelkiego rodzaju gotowców. Mięsko swój smak uzyskało przez peklowanie. Wysoka temperatura na grillu spowoduje spalenie się przypraw i w...
Źródło: forum.wiaralecha.pl/index.php?showtopic=6988