logo
 Podobne Aktualności - UKS Kontra Warszawapeklowana Szynka saletra i nastrzyknięciePeklowanie miesa wieprzowego na wedzonkePeklowanie miesa Solanka na mokroPeklowana szynka pieczona
Aktualności - UKS Kontra Warszawa


Temat: Do Darka S.. zdradzam tajemnice......
mięsa....tylko tam dochodzi jeszcze trzymanie w ziemi..:-)) PEKLOWANIE nie polecam saletry.. zawsze to chemia.... w zasadzie saletra dodawana jest po to, by mięso nie traciło różowej barwy.. zamiast saletry można dodać ... ta na mokro  jest imho lepsza, jeżeli chcesz mięso czy wędlinę potem po wędzeniu odparzac , natomiast metoda na sucho jest lepsza, jeżeli chcesz mięso podsuszać po wedzeniu... zgłodniałem... hi hi...
Źródło: topranking.pl/1172/do,darka,s,zdradzam,tajemnice.php



Temat: Kolejny przypadek świecącej wieprzowiny
Widzę w tym porządny byznes Hodowcy powinni sprzedawać szynki surowe we własnych sklepach firmowych. Producenci żelastwa powinni dać do sklepów szpryce do peklowania. Producenci chemii powinni dać do sklepów roztwór peklujący we flaszkach. No i wtedy każden z nas może sobie sam zrobić porządną szynkę w domu. Taka szynka jest sucha, pachnąca, smaczna i nie szkodzi zdrowiu. Trzyma się wisząc na sznurku ... nazwiemy taki wyrób "szynką tradycyjną". Chodu zatem po certyfikat unijny! A kasa popłynie wam szeroką rzeką. Ludzie zaś będą mieli do wyboru: żreć pomroczne g.wno, albo delektować się prawdziwą szynką.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,902,95396560,95396560,Kolejny_przypadek_swiecacej_wieprzowiny.html


Temat: Jak przechowujecie chleb i wędlinę ?
wędliny podobnie wędzone szynki lub boczek - wytrzymują tyle samo są jeszcze inne sposoby długotrwałego przechowywania mięsa (weki, peklowanie czy prawie nieznane w polsce suszenie /nie mylić z wędzeniem/) bo to...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,630,29755489,29755489,Jak_przechowujecie_chleb_i_wedline_.html


Temat: Kurczaka dzieciom nie kupię
No cóż.... de gustibus..... ale: - nie robi się szynek typu "2kg szynki z 1 kg mięsa" - w wyrobach metodą domową normy resztkowych azotynów są nawet 100-krotnie większe niż dopuszczają normy (brak dodatków wspomagających peklowanie, a więc sypanie saletry z dużą nadwyżką - z góry uprzedzam ten "straszny dodatek" to witamina C lub jej sól) Mnie akurat takie szynki nie smakują. Są suche i ciężko je połknąć... Ale jak mówiłem na początku de gustibus......
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,93265297,93265297,Kurczaka_dzieciom_nie_kupie.html


Temat: peklowanie solą peklową - pomocy!
przy peklowaniu mokrym bierzemy na 2,5kg mięsa 1 litr wody i 8,5 dkg peklosoli. peklosól jest czymś w rodzaju mieszanki soli z saletrą. naczynie dobieramy takie aby zalewa całkiem pokryła mięso. czas peklowania zależy od wielkości od 14 do 21 dni. temperatura peklowania 4-8st celsjusza. mięso w zalewie należy przekładać co dwa dni. codziennki należy kontrolować zalewę jej stan zapach i kolor oraz to czy nie tworzy się piana na wierzchu.przyprawy możesz dawać ale nie koniecznie ja nie daję bo lubię naturalny smak szynki po uwędzeniu. przy peklowaniu suchym bierzemy 20g peklosoli na...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,36976474,36976474,peklowanie_sola_peklowa_pomocy_.html


Temat: Dla peklujących mięso
darownemu koniowi.... Jak Ba_nita wspomniał, mięso pekluje się ok. 2 tygodni. Ten czas ulega znacznemu skróceniu, gdy używa się naczyń próżniowych. Ostatnio peklowałam boczek - 48 godzin, (na sucho). Podejrzewam, że i 36 godzin by starczyło. Jedyna wada to to, że nie można peklować dużych kawałków (typu cała szynka). Naczynie ma pojemność 3,1 litra. Ja peklowałam kawał miesa, zwinięty w roladę o...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,38166744,38166744,Dla_peklujacych_mieso.html


Temat: gdzie kupić saletrę lub sól peklującą?? (Wrocław)
przyprawy grilowej, majeranku , suchego czosnku i tej soli peklowej (producent pisze 20-30 g soli na 1 kg mięsa, ale to - jeśli na sucho - dużo za dużo). Te składniki...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,51992319,51992319,gdzie_kupic_saletre_lub_sol_peklujaca_Wroclaw_.html


Temat: peklowanie mięsa ?
Gościu miły! "Słoność" szyneczki ustawisz sobie przy jej gotowaniu dodając do wody tyle soli ile uznasz za stosowne. Teraz sprawa nie w "soleniu" ile w "zasoleniu" czyli stworzeniu kompozycji do peklowania. Powyżej podałem mój zestaw do peklowania na sucho z udziałem Pekloru (czy Peklowitu, Peklosoli czy innej mieszanki jak kto woli). A jeśli jej rzeczywiście tylko 20g a szynki przyzwoity kawałek to sypnij do miski to wszystko, dodaj ze dwie łyżeczki soli, garść przypraw, zamarynuj szynkę na sucho a potem do gara, wody tyle żeby pływała, soli ile dusza zapragnie, czosnku i innych przypraw do woli a rumieńców szynka nabierze takich, że tylko do fotografa z nią lecieć...czego życzę... tn
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,87786429,87786429,peklowanie_miesa_.html


Temat: peklowanie mięsa ?
Nie znam tej mieszanki i jej składu jeżeli jest to typowa mieszanka peklująca (sól i saletra), to należy przy peklowaniu suchym wziąć ok 54g mieszanki peklującej (nie samej saletry) na 3 ... to, że po końcowej obróbce termicznej i przekrojeniu wewnątrz, mogą pozostać szare plamy, lub cała powierzchnia przekroju będzie szarawa, jeżeli szynka poleży kilka dni, kolor szary zmieni się na zielony. Nie umniejsza to walorów smakowych, ani jakościowych jedynie estetyczne. Przy peklowaniu mokrym lub mokry z nastrzykiem, należy wziąć 102 g mieszanki peklującej (nie samej saletry), czyli ok 5 opakowań. Można dodać 80g...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,87786429,87786429,peklowanie_miesa_.html


Temat: szynka surowa ze skora i koscia peklowac?
dzieki :) tez mi sie tak wlasnie wydawalo, ze na peklowanie za pozno. liczylam moze na tajny przepis ekspresowy ;) myslisz, ze uzywajac twojej suchej bejcy mozna ponacinac skorke w raby i przed pieczeniem wcisnac gozgziki? ponacinac ja juz teraz, zeby sucha bejca doszla z tej strony do miesa? i czy ew. mozna ta skore podczas pieczenia czyms "polakierowac", np miodem z chili? sorry za glupie pytania, ale jakos ngdy takiej szynki nie pieklam.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,77103476,77103476,szynka_surowa_ze_skora_i_koscia_peklowac_.html


Temat: peklowaniei pieczenie bardzo duże szynki
Gabaryty nie mają nic do rzeczy poza tym lepiej jest w jednym kawałku. Jeden ze sposobów peklowania: kobieta.gazeta.pl/poradnik-domowy/1,51400,3196705.html i jeszcze na sucho: wiejskierozkosze.wordpress.com/2007/11/17/peklowanie-szynki-wieprzowej/
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,77300760,77300760,peklowaniei_pieczenie_bardzo_duze_szynki.html


Temat: Znacie przepis na piecz.mieso z miodem i musztarda
Oryginał ze Szkocji... Huhu, może ten przepis Ci się spodoba: peklowana szynka w kawałku * (z kością i - koniecznie!!! - skórą) 250 g gęstego miodu (albo 250 g cukru trzcinowego tzn. brązowego) 2 łyżki ostrej musztardy 100 ml Whisky ca. 50 goździków (w całości) * Faktem jest, że taką szynkę opłaca się dopiero od 3 kg robić; jeżeli nie dostaniesz szynki peklowanej, to możesz wziąć normalną, ale wtedy natrzyj ją dokładnie solą Piekarnik nagrzewasz na 150 stopni. W dużej płaskiej brytfannie, albo na blasze układasz na krzyż (lub w gwiazdkę - zależy od wielkości szynki) folię aluminiową, na niej szynkę i robisz z folii "namiot" (folia nie może szynki dotykać). Do piekarnika z tym i na każde kilo liczysz ca. 60 minut. Z miodu, musztardy i 2-3 robisz pastę. Po X godzinach wyjmujesz z piekarnika i odlewasz sos. Skórę ścinasz, ale tak, żeby warstwa tłuszczu pozostała na szynce; tą warstwę nacinasz w kratkę (ale ... (ca. 200 stopni) na 45-60 minut (zależy od wielkości). Po wyjęciu z piekarnika szynka powinna parę minut postać (bo Ci cały sos wyleci i zrobi się sucha). Smacznego! Tessa
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,3309117,3309117,Znacie_przepis_na_piecz_mieso_z_miodem_i_musztarda.html


Temat: Oscypki nielegalnie w Turynie?
potem włożone z przyprawami do żołądka wieprzowego (pełni rolę skórki) i ściśnięte między dwiema deskami długo się suszy - miesiące a nawet rok. Wbrew pozorom nie jest sucha i bardzo smaczna....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,3395748,3395748,Oscypki_nielegalnie_w_Turynie_.html


Temat: peklowanie szynki
zbliżają się święta. Ja daję do peklowania mokrego 8 do 8,5 dkg soli lub peklosoli na 2,5 kg mięsa, na 1litr wody. Do peklowania suchego, do wyrobów świeżych parzonych 18-20g soli lub peklosoli na 1 kg mięsa. Do wyrobów suszonych w zależności od późniejszego stopnia wysuszenia 14-16-18g soli lub peklosoli na 1 kg mięsa. szynki wielkości ko 1 kg pekluję ok 10-14 ... całego procesu peklowania, powoduje, że później po uwędzeniu taka szynka może poleżeć i miesiąc w lodówce i nic złego się z nią nie dzieje. Mógłbym tu się rozpisać o bakteriach, i...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,76275417,76275417,peklowanie_szynki.html


Temat: mięso wieprzowe -co z tym zrobić
Jeszcze jedna szynka pieczona... Wersja szkocka: peklowana szynka w kawałku * (z kością i - koniecznie!!! - skórą) 250 g gęstego miodu (albo 250 g cukru trzcinowego tzn. brązowego) 2 łyżki ostrej musztardy 100 ml Whisky ca. 50 goździków (w całości) * Faktem jest, że taką szynkę opłaca się dopiero od 3 kg robić; jeżeli nie dostaniesz szynki peklowanej, to możesz wziąć normalną, ale wtedy natrzyj ją dokładnie solą Piekarnik nagrzewasz na 150 stopni. W dużej płaskiej brytfannie, albo na blasze układasz na krzyż (lub w gwiazdkę - zależy od wielkości szynki) folię aluminiową, na niej szynkę i robisz z folii "namiot" (folia nie może szynki dotykać). Do piekarnika z tym i na każde kilo liczysz ca. 60 minut. Z miodu, musztardy i 2-3 łyżek Whisky robisz pastę. Po X godzinach wyjmujesz z piekarnika i odlewasz sos. Skórę ścinasz, ale tak, żeby warstwa tłuszczu pozostała na szynce; tą warstwę nacinasz w kratkę (ale uważaj, żeby ... stopni) na 45-60 minut (zależy od wielkości). Po wyjęciu z piekarnika szynka powinna przez parę minut postać (bo Ci cały sos wyleci i zrobi się sucha).
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,5478560,5478560,mieso_wieprzowe_co_z_tym_zrobic.html


Temat: jak upiec mięso
Z szynką jest ten kłopot, że jest to dość chude mięso i najlepiej naszpikować słoniną, bo będzie suche i twarde. Cała reszta zależy co chcesz z tego mięsa, czy pieczeń, czy co innego. peklowanie nie zawadzi, przepisy są w Kuchni Polskiej ale to proces ryzykowny (trwa ok. 2 tygodni a jak się eksperymentuje po raz pierwszy, to bałbym się, że się mięso...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,9318288,9318288,jak_upiec_mieso.html


Temat: Wędliny domowe - sposób na oszczędnośc
się do gorącęj wody, nigdy do zimnej i parzy mniej więcej tyle ile waży szynka (1 kg-1 h). Jeśli chodzi o peklowanie, bezpieczniej jest peklować na mokro czyli w solance. Mamy wtedy gwarancję, że nie będzie za słona. Szynkę 1-2 kg peklujemy ok 1,5-2 tyg. później możemy ją wędzić lub parzyć. Żeby była soczysta, jeśli nie mamy praski, parzymy w ją np. w rękawie do pieczenia, ściśle owijając wokół szynki
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,20012,90311796,90311796,Wedliny_domowe_sposob_na_oszczednosc.html


Temat: Obiadki na jesień i inne przepisy...
Dado napisala > szynke o masie 6 kg nalezy peklowac...... Ubawilam sie serdecznie. Moja szynka ma okolo kilograma i obawiam sie ,ze polowa jeszcze zostanie po swietach Wiesz przeciez co lubia tygryski (czytaj-moj mlzonek) najbardziej? Marmeelade Jesli nie dostane saletry, zamarynuje szyne na sucho,czyli olej,czosnek,przyprawy i zostawie na 2 dni w lodowce. Potem wloze w rekaw foliowy i do piekarnika.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,12248,70137784,70137784,Obiadki_na_jesien_i_inne_przepisy_.html


Temat: We just had Chinese food. I took out half the rice
hehe ja bylem w bulbie: cena prawdziwej szynki (tzn peklowanej na sucho, gdzie zawartosc szynki w szynce jest 100% a nie circa 60% tak jak to sie teraz robi w bulbie nagminnie) to okolo 40zl/kg hehe i ciagle te wyroby nie maja porownania w smaku do tutejszych szynek w podobnej cenie typu : www.karlehmer.com/index.asp?PageAction=VIEWCATS&Category=7
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,44,79899446,79899446,We_just_had_Chinese_food_I_took_out_half_the_rice.html


Temat: Kolejny przypadek świecącej wieprzowiny
j-50 napisał: > Hodowcy powinni sprzedawać szynki surowe we własnych sklepach > firmowych. Producenci żelastwa powinni dać do sklepów szpryce do > peklowania. Producenci chemii powinni dać do sklepów roztwór > peklujący we flaszkach. No i wtedy każden z nas może sobie sam > zrobić porządną szynkę w domu. Taka szynka jest sucha, pachnąca, > smaczna i nie szkodzi zdrowiu. Trzyma się ... co dawać zarobić oszustowi pośrednikowi? Powiedzmy, że nazwiemy taki > wyrób "szynką tradycyjną". Chodu zatem po certyfikat unijny! A kasa > popłynie wam szeroką rzeką. Ludzie zaś będą mieli do wyboru: żreć > pomroczne g.wno, albo delektować się prawdziwą szynką. Ja przestałem jeść te g*wna ze sklepu prawie w ogóle. Ścierwo przepotworne i coraz gorsze wręcz. Śmierdzi chemią albo dodatkowo padliną, wygląda ... z drogich szynek i kiełbas a i to po długim namyśle i przesłuchaniu ekspdientki polegającym głównie na patrzeniu jej w oczy by zbadać z jakim przekonaniem mówi co mówi. : )...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,902,95396560,95396560,Kolejny_przypadek_swiecacej_wieprzowiny.html


Temat: peklowanie mięsa ?
mięso w zalewie i kontrolujemy jej stan. Po 14 dniach Wyjmujemy mięso z zalewy, płuczemy i możemy przeprowadzić dalszą obróbkę. Można również przeprowadzić peklowanie suche. na 1 kg mięsa 2,5 dkg ... 1,5 kg czas peklowania wynosi ok 14 dni. Przy mniejszych kawałkach czas peklowania jest krótszy i wynosi 8-10 dni. Przy kawałkach powyżej 5 kg czas peklowania od 21 do 30 dni. Czasy te odnoszą się do szynek, boczków i.t.p schab, karkówka 7-10 dni w zależności od wielkości. polędwiczki ok 3 dni. Małe kawałki mięsa do 1 kg od 4-7 dni. pozdrawiam Jeżeli...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,87786429,87786429,peklowanie_miesa_.html


Temat: domowa wędlina
No to obiecany przepis: Wybieram kilka różnych kawałków mięsa szynkę taką ok. 1-1,5 kg karkówkę podobnej wielkości, kształtny kawałek boczku, połeć słoniny, ze 2-3 paski żeberek w ogóle biorę to na ... jałowca, mielony liść laurowy, czosnek ja daję go dużo ok. ½ głowki na jeden kawałek mięsa, no i suche zioła tymianek, rozmaryn, majeranek ale każdy ma w tym względzie własny smak ... wodzie i przy pomocy dużej strzykawki dodatkowo wszystko szprycuję szybciej wtedy się pekluje. Kawałki mięsa układam ciasno w dużym kamiennym garnku i dociskam talerzem i przyciskam kamieniem mam do tego celu ... szynki i karkówke nadając im odpowiedni kształt boczki żeberka słoninę przebijam przy końcu nożem przeciągam sznurek i zabezpieczam patykiem. Wieszam na kołku na resztę dnia i noc żeby obeschło. Teraz kolej ... wędzenie szynek trwa dość długo. Gdy nie miałem gdzi uwędzić to bez wędzenia mięska do naczynia żaroodprnego i do pieca. Czasami nawet teraz robię taką szynkę bo jest b.dobra. Po uwędzeniu wieszam na kołku na kilka dni. Później część do natychmiastowego spożycia parzę na wolnym ogniu niedopuszczając do zagotowania tyle czasu ile ważył dany kawałek tzn jeżeli szynka waży 1 kg to...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,20959751,20959751,domowa_wedlina.html


Temat: zdrowe ekologiczne wędliny
ODNOŚNIE SOLI PEKLUJĄCEJ I PEKLOWANIA 3.4 Peklowanie Peklowanie mięsa jest modyfikacją dawnej metody solenia i polega na działaniu na mięso mieszanki peklującej, w skład której wchodzą: - sól (chlorek sodu); - saletra (azotan sodu lub potasu); - nitryt ( azotyn sodu); - cukier; - wielofosforany. Głównym celem peklowania jest utrwalenie barwy mięsa i polepszenie jego cech organoleptycznych. Utrwalenie barwy polega na redukcji ... utrzymuje się podczas obróbki cieplnej. Metody peklowania: a) peklowanie suche b) peklowanie mokre (zalewowe) – w czasie peklowania na mokro należy pamiętać o konieczności przekładania mięsa w połowie okresu przeznaczonego na peklowanie- ze względu na nierównomierne stężenie saletry i soli kuchennej w solance. c) peklowanie nastrzykowe - polega na wprowadzaniu solanki za pomocą specjalnych urządzeń do zewnętrznych i wewnętrznych warstw peklowanego mięsa. Metoda ta zapewnia najbardziej równomierne peklowanie mięsa. Nowoczesne metody peklowania: a) peklowanie z dodatkiem wielofosforantów- stosowany jest przede wszystkim przy produkcji szynek w puszkach. Peklowanie takie wpływa na zwiększenie soczystości, zmniejszenie kurczliwości mięsa w czasie sterylizacji. b) peklowanie z izoaskorbinianem- ma to na celu polepszenie, przyśpieszenie peklowania, zabezpieczenie barwy i jakości peklowanego mięsa oraz uzyskanych przetworów. c) zastosowanie ciepłych solanek o temp. ok. 50oC może to skrócić czas peklowania do ok. 9 godzin
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,578,18443016,18443016,zdrowe_ekologiczne_wedliny.html


Temat: Wędliny- wyrób własny-pytanie
do ilości 2 litry i rozpuszczamy peklosól. Peklujemy przez 2 tygodnie codziennie przewracając i sprawdzając stan zalewy. Po tym czasie wyjmujemy mięso z zalewy i płuczemy. Kładziemy do odcieknięcia Zawiązujemy sznurkiem i wieszamy w suchym i przewiewnym miejscu do wyschnięcia. WĘDZENIE: Po wysuszeniu wędzimy dymem średniogęstym w temperaturze 30 – 40 st Celsjusza. Przez ok. 120 min. Po tym czasie podnosimy temperaturę ... ok. 80 –90 st. Celsjusza. Po uwędzeniu należy boczki wyjąć i powiesić do ostygnięcia w suchym i chłodnym miejscu. DOJRZEWANIE: Ja dlatego wędzę według pierwszego sposobu, bo po uwędzeniu wieszam w ... zalewą dość luźnio. peklować przez dwa tygodnie co dwa dni mieszając i przewracając mięso. przy okazji należy kontrolować stan zalewy. naczynie z golonkami należy trzymać w zimnym miejscu do 6-8 st, ... kości ) 1,3 kg łopatka wieprzowa bez ścięgien i innych ( samo mięso ) 1,2 kg tłuszczyk od szynki z kawałkami mięsa (taka tłusta dwójka ) 0,8 kg mięso z golonki...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,87298502,87298502,Wedliny_wyrob_wlasny_pytanie.html